Ciasto kruche, drożdżowe i jogurtowe wykonanie krok po kroku

Ciasto kruche

Pierwszym krokiem w zrobieniu ciasta, będzie wysypanie 60g mąki na stolnicę, pamiętać należy by najpierw ją przesiać przez sitko.Tak przesianą i przygotowaną mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1 płaską łyżeczką amoniaku. Następie dodajemy 30g margaryny, trzymanej uprzednio w temperaturze pokojowej, można zetrzeć ją na tarce. Całość należy połączyć i posiekać nożem. Ważne jest by nie roztopić margaryny. W odrębnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 25g cukru kryształu i jednym opakowanie cukru waniliowego i dodajemy do mąki. Do całości dodajemy 3łyżki kwaśnej śmietany i lekko zarabiamy ciasto. Kolejnym krokiem jest wyłożenie gotowego ciasta na formę do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, należy ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 200 – 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Sprawdź także przepis na: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/kruche/

Ciasto drożdżowe

Do przygotowania ciasta drożdżowego, będzie nam potrzebny:
– 1kg mąki
– 10 dag drożdży
– pól kostki margaryny
– 2 szklanki mleka
– 6 żółtek
– pół łyżeczki soli
Przesianą wcześniej mąkę wsypujemy do miski. Do szklanki z podgrzanym mlekiem dodać 2 łyżki cukry, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki całość postawić w temperaturze pokojowej i poczekać aż wyrośnie, jest to zazwyczaj kwestii godziny. Podczas gdy drożdże rosną, należy zająć się utarciem żółtek z całą resztą cukru. Następnie, rozgrzać patelnię i stopić na niej margarynę. Kolejnym etapem jest etap łączenia wszystkiego w całość, a więc, do wcześniej przygotowanej mąki, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ubite żółtka, szczyptę soli oraz letnie mleko. Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, gdy poczujemy, że gładko odchodzi od ręki, możemy zacząć powoli wylewać wcześniej roztopiona i nieco wystudzoną margarynę z patelni, nie przestając przy tym wyrabiać. Wyrabianie należny zakończyć w momencie gdy nasze ciasto stanie się gładkie i lśniące oraz będzie bez problemu odchodzić od rąk. Po zakończeniu wyrabiania, gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym, suchym miejscu do momentu wyrośnięcia. Za dobrze wyrośnięte ciasto uznajemy takie, które powiększyło się przynajmniej dwukrotnie. Z tak przygotowanego ciasta możemy zrobić pyszne rogaliki z wiśniową konfiturą lub serem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Ciasto jogurtowe

Do przygotowania ciasta będzie nam potrzebny:
– jeden jogurt naturalny
– pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
– 2 szklaki cukru
– 3 szklaki mąki
– 4 jajka
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– skórka pomarańczy
Jajka wbijamy do miski i ubijamy je w całości, zarówno żółtko jak i biało, nie wolno ich oddzielić. W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki suche, a następnie dodajemy je do ubitych jajek. Na końcu należny dodać oliwę/olej i całość dokładnie zmiksować, tak by powstała pulchna masa. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej wcześniej margaryną formy, może być to np. forma na babkę piaskową lub forma prostokątna. Ciasto należy piec około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu możemy położyć na ciasto owoce, posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem.

Smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 10.0/10 (1 głos )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)