Zlewozmywaki – ich rodzaje i zastosowanie

Zlewozmywaki dzielimy na kilka rodzajów. To, jaki z nich zastosujemy we własnej kuchni zależy tylko od indywidualnych upodobań. Optymalne rozwiązanie techniczne to takie, które pozwoli na całkowite wykorzystanie udostępnionej przestrzeni i pozwoli cieszyć się wygodą użytkowania.

Rozróżniamy m.in. zlewozmywaki wbudowywane, do których zamontowania niezbędne jest wycięcie w blacie na przygotowanej podbudowie. Zakładane są od góry. Obecnie cieszą się chyba największą popularnością wśród kupujących ze względu na niezwykłe walory estetyczne.

Kolejnym przykładem są zlewozmywaki nakładane, zwane inaczej modułowymi. Nie wykorzystuje się do ich podbudowy blatu, co sprawia, że są niezmiernie łatwe w montażu i nawet niezbyt wprawiony amator powinien sobie poradzić z jego założeniem.

Do wyboru mamy także zlewozmywaki podbudowywane, inaczej zwane podwieszanymi. Zamontować trzeba je od dołu we wcześniejsze wycięcie w blacie. Są one, co prawda, bardzo trudne w zamontowaniu, jednak doskonale prezentują się w każdej kuchni.

Nowoczesnym rozwiązaniem i zainteresowaniem szerokiego grona klientów są zlewozmywaki narożne, które zapewniają kompletną funkcjonalność, zwłaszcza w mniejszych kuchniach. Nie zajmują dużo miejsca, ponieważ wykorzystują przestrzeń najczęściej najmniej używaną i sprawiają, że kuchnia wydaje się przez to o wiele przestronniejsza i wygodniejsza.

Zlewozmywaki dzielimy także ze względu na rodzaj wykorzystywanego do produkcji materiału. Np. te emaliowane są idealne, jeżeli chodzi o zachowywanie czystości, jednak bardzo łatwo ulegają zarysowaniu. Chromoniklowane natomiast są bardzo odporne, jeżeli chodzi o wysoką temperaturę, ścieranie i działanie środków czyszczących.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 7.3/10 (12 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)